Máslo je krémově bílá potravina s vysokým obsahem tuku. Má měkkou, krémovou konzistenci při pokojové teplotě a snadno roztírá. Jeho chuť je jemná a lahodná s mírným aroma mléka. Má také vysoký obsah tuků, běžně mají asi 80-85 % mléčného tuku. Obsahuje i vitaminy A, D a E, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Běžně ho využíváme v kuchyni pro vaření a pečení, ale lze ho také použít jako samostatný přídavek k jídlům, jako jsou tousty nebo brambory. Některé druhy másla mohou být také obohaceny o různé příchutě nebo ingredience, jako jsou byliny nebo česnek, či sýry. V některých zemích se máslo ještě používá k ochucení kávy nebo čaje. 

Výroba másla

Máslo se vyrábí tím, že se smetana nejprve šlehá do hustého krému. Proces začíná oddělením tuku od mléka takzvanou centrifugou, aby se oddělil smetanový tuk od zbytku. Poté se krém zahřívá, aby se oddělila tekutina od pevné složky - tvarohu, ten se dále zpracovává, dokud nevznikne máslo. Nakonec se omyje, aby se zbavilo přebytečné vody a dá se do formy a ochladí. A takto vzniká krémová, bohatá a lahodná dávka másla, který můžete také osolit, aby se prodloužila jeho trvanlivost a zlepšilo chuť.

Historie

Máslo má dlouhou a bohatou historii, sahající až do starověku. V některých oblastech bylo vyráběno již před tisíci lety. První nálezy pocházejí z Egypta přibližně z roku 2000 př. n. l. Prvotně se vyrábělo hlavně z kozího mléka, později se stalo obvyklým produktem z kravského mléka. V Evropě bylo máslo dlouhou dobu luxusním a drahým potravinovým produktem vyhrazeným pro bohaté. Až v 18. století se však stalo běžnějším potravinářským produktem, díky lepší technologii výroby a distribuce. Dnes je rozšířené po celém světě a používá se ve všech kuchyních. Už od počátku hrálo důležitou roli v kulturní historii mnoha zemí, jako symbol bohatství, prosperity, ale také jako symbolem hmotného blahobytu.