Cukr je jednoduchá sacharidová sloučenina, která poskytuje tělu energii. Přirozený výskyt cukru je v řadě rostlin a plodů, jako jsou například cukrová třtina, cukrová řepa, javorový sirup nebo ovoce. Produkce cukru začíná v listech řepy nebo třtiny pomocí fotosyntézy, při které rostlina pomocí slunečního světla vyrábí glukózu a fruktózu.
Využívá se jako sladidlo pro zlepšení chuti potravin a nápojů. Z některých nejčastější použití jsou vaření, pečení, slazení nápojů, konzervování, své místo má i v potravinářském průmyslu a medicíně. Při zvýšené konzumaci může způsobit zdravotní problémy jako zvýšení hladiny cukru v krvi, obezitu a další onemocnění. 

Výroba

Cukr se získává z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Výroba cukru zahrnuje několik kroků, první je sběr, dále čištění, rozmělnění, vyluhování, opět čištění a bělení, koncentrace a krystalizace, separace a sušení a jako poslední balení a prodej. Tento proces se může někdy lišit v závislosti na typu cukrové rostliny a používaných technologiích v cukrovarech.

Druhy

Nejběžnější cukry jsou glukóza, fruktóza a sacharóza, což je cukr řepný nebo třtinový, které se nacházejí v ovoci, v zelenině a sladkých potravinách. Ještě známe laktózu, ta se nachází v mléku a cukr invertovaný , to je směs fruktózy a glukózy. 

Historie 

První zmínky o cukru pocházejí z Indie, kde byl vyráběn z cukrové třtiny již před několika tisíci lety. Postupně se pak cukrová třtina dostala do Persie a odtud do Egypta, kde se stala velmi populárním sladidlem. Od 8. století se cukr stal součástí arabské kultury a postupně se rozšířil i do zbytku světa. V Evropě je populárním od 16. století, kdy byla zahájena jeho výroba z cukrové řepy. V 18. a 19. století se stal velmi cenným zbožím a jeho výroba je důležitou součástí hospodářství mnoha zemí.