Surf and turf - losos s hovězím
Nejprve je potřeba si připravit marinádu na lososa. v menší misce si rozmícháme sojovku s medem, čensekem a zázvorem. Každý má rád jiné poměry, např. někdo rád více česnekové nebo naopak méně česneku a více zázvoru. Uvedený poměr by však měl zajistit, aby byly chutě vyvážené. Já když toto jídlo vařím, neměřím množství ingrediencí, ale jen nastřelím první variantu ap ak ochutnávám a dochucuji.
Pokud je na lososovi kůže, odstraníme ji tak, že odřízneme od masa kraj kůže dost velký na to, aby se dal uchopit do ruky, a pak táhneme za kůži směrem nahoru a maso si přidržujeme čepelí nože tlakem směrem dolů (nůž máme na plocho).
Pak rybu nakrájíme na cca 2 - 3 cm velké kostky a ty promícháme s připravenou marinádou. Je důležité, aby marináda pokryla celý povrch kostek. Takto naloženého lososa dáme alespoň na 30 - 60 min odležet do lednice.
Mezi tím co losos odpočívá v chutné lázni se připravíme hovězí s rýží.
Hovězí maso, pokud ho máme ve větších kusech, je potřeba nakrájet. Pro tento recept se nejlépe hodí vytvořit válce o cca 6 - 8 cm v průměru a z těch pak nakrájet velmi tenké plátky. Takto nakrájené hovězí můžete vidět v pokrmech z většiny asijských restaurací. Dál nakořeníme směsí SPOG a důkladně promícháme. Pak uložíme do misky a dáme odpočinout do lednice k lososovi.
Rýži dáme vařit tak, jak jsme zvyklí, buď do rýžovaru nebo klasicky do hrnce s vodou.
Vzhledem k tomu, že ryba je hotová za chvíli, začneme se smažením hovězího. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu oleje dle chuti, my používáme nejčastěji slunečnicový, ten tolik neovlivňuje chuť jídla. Dále vložíme hovězí a necháme zprudka smažit. Po chvíli začne maso pouštět vodu - počkáme až se vypaří a pak podlijeme vodou z kohoutku a znovu smažíme do vypaření vody. Takto opakujeme dokud není maso hotové. Poté zakápneme ještě trochou oleje a maso hezky opečeme. Dále máme dvě možnosti: buď nám nevadí poněkud sušší jídla a takto máme hotovo, nebo po opečení lehce podlijeme a necháme přebublat, aby se kolem masa vytvořil sos na rýži.
Na konec osmažíme na troše oleje lososa. Před vložením na pánev co nejvíce okapeme marinádu, je totiž dost slaná.
Servírujeme nejdříve rýži, na ni hovězí a na vrch posypeme kostkami lososa. Je možné ještě navíc posypat různými kombinacemi sezamových semínek, nasekané jarní cibulky, chilli