Babičin vaječný svítek na sladko
Příprava je opravdu jednuduchá, jen je potřeba si ohlídat pár klíčových věcí, jinak to nebude ono.
Na začátku je potřeba si dát předehřát troubu na 180°C. Klidně rovnou i s plechem, ale bez oleje, aby se olej nepřepaloval - zatím jde jen o teplotu.
Pak všechny ingredience smícháme dohromady, té mouky by měly být 4 lžíce navršené, ale zase ne moc. Směs rozmícháme tak, aby v ní nebyly hrudky. Není potřeba šlehat, to je skoro až nežádoucí.
Jakmile je trouba předehřátá, vymažeme olejem - buď mašlovačkou nebo olejem ve spreji - a vrátíme do trouby, aby se zahřál i olej. Olej je správně předehřátý, když se olej dostane k bodu zakouření - musí být opravdu horký.
Do vahřátého oleje nalijeme směs - správně by to mělo zasyčet, jako když se něco smaží - a rychle vrátíme do trouby.
Necháme péct na 180°C a troubu vůbec neotvíráme, to je zásadní. Na povrchu se začnou tvořit velké bubliny - to je žádoucí jev.
To, že je svítek hotový poznáme tak, že zmíněné boule jsou na vrškách zbarvené do zlatovo-hněda a celý svítek na plechu vypadá jako shrnutá deka.
Servírování:
Buď jen tak, nebo posypeme jen cukrem (moje nejoblíbenější varianta) nebo namažeme marmeládou, povidly nebo třeba nutelo - zkrátka tím co má každý rád.