Pečená hovězí kližka na bobkovém listě
Kližku posaďte do pekáče a nasázejte na ní všechno koření a posolte. Koření na mase hezky drží a nepadá dolů, když ho po opláchnutí osušíte utěrkou. Se solí nešetřete (obzvlášť pokud máte větší kus masa). Je potřeba, aby sos na rýži byl slanější - po promísení s rýží na talíři to bude tak akorát.
Když máte nakořeněno a nasoleno, poklaďte nahoru na maso máslo rozdělené na několik kousků, aby při pečení bylo v kontaktu s masem a kořením a vše se hezky prolnulo. Nakonec podlijeme 500 ml vody, přiklopíme horním dílem pekáče a dáme péct na 180 °C do trouby (pečení z obou stran).
Přibližně po dvou hodinách (opět tento časový úsek upravte podle velikosti nejmenšího kusu masa, který v pekáči máte) zkontrolujte. Kontrolujte hlavně stav vody, aby se nevypekla a maso se nezačalo pálit. Podle potřeby pak vodu dolívejte. My máme vyměřeno, že na 1 kus kližky, který má kilo a půl je na celé pečení potřeba 1000 - 1200 ml vody. Pokaždé, když pekáč vytáhnete z trouby na kontrolu, využijte to k polití masa výpekem.
Než se maso upeče, uvařte si rýži, aby byla připravená až bude maso hotové. Rýži uvařte, jak jste běžně zvyklí - v sáčcích, na volno v hrnci nebo v rýžovaru.
Maso je hotové, když je vazivo v mase hezky rozpečené do měkka. To poznáte buď tak, že do masa píchneme jehlou nebo špejlí, nebo ho prostě rozkrojíte a podíváte se. Zkušenější oko to pozná tzv. "na omak".
Servírování:
Maso vytáhněte z pekáče na prkénko a nakrájejte na 1 - 1,5 cm silné plátky. Na talíř pak jednoduše porce rýže, vedle plátek/plátky masa a rýži polít vypečeným sosem (ten by měl být pěkně táhlý, zbarvený do zlatava s většími máslovými oky).
Tip:
Kližka je lepší, když drží pohromadě v hezkém bochánku, aby se z ní pak daly krájet hezké velké plátky. Pokud ale máte jen takové větší kusy (kližka je "rozlétaná"), vůbec to nevadí, alespoň budete mít dříve upečeno.
Kdo má rád maso vypečenější, může ho celé rozkrájet na plátky, které vloží zpět do pekáče a nechá ještě chvíli péct, dokud se neudělá kůrčička.
Takto to děláme u nás doma, když druhý den ohříváme - lehce nastavíme sos trochou vody a špetkou soli, na plátky poklademe malé nudličky másla a dáme do trouby prohřát bez vrchního dílu pekáče.