Řízek se zelím a knedlíkem
Nejprve si připravíme řízky. Maso očistíme a nakrájíme na plátky. Vajíčka si rozšleháme v hlubokém talíři s panákem vody a dobře ochutíme polévkovým kořením (Podravka, Kuchárek), solí a pepřem. Poté klasicky obalíme nejprve v hladké mouce, následně ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
Zelí vyndáme z pytlíku nebo ze sklenice, důkladně propláchneme a šťávu ze zelí si schováme na případné dochucení. Nakrájíme si cibulku na jemno. Osmahneme ji dozlatova, ale pozor, aby se nespálila. Pak přidáme zelí a lehce osmahneme. Přidáme cukr podle chuti a maličko vody. Voda se odpaří a zelí se hezky obarví od cibulky. Dochutíme podle potřeby. Je hotovo.
Knedlík můžete udělat domácí kynutý, nebo použít koupený hotový. My máme nejradši houskový knedlík s burizony od Vitany. Je to jednoduchý návod na přípravu a je velmi chutný.
Během vaření knedlíků začneme smažit řízky dozlatova z obou stran na oleji nebo sádle. A připravíme si sos. Máme rádi od Maggi – šťávu k vepřovému masu. Podle návodu ji uvaříme ve vodě, ale dávám o kostičku více, než uvádí.
Servírování:
Podáváme knedlík nakrájený na plátky, hromádku zelí, řízek a lehce polité sosém.